Ingredientele derivate din amidon se folosesc în toate ramurile industriei alimentare, posedă proprietăți care contribuie la creșterea volumului de produse obținute, înlocuiesc agenții de gelifiere și de îngroșare, înlocuiesc zahărul, au proprietăți de îndulcitori cu efect de răcire.
Înlocuitorii zahărului se folosesc pentru a înlocui zahărul, în doze comparabile cantitativ cu dozele zahărului din produs. Datorită acestui fapt aceștia îndeplinesc nu doar rolul de ingredient cu efect îndulcitor, dar sunt și o componentă structurantă a produsului alimentar, fapt care extinde considerabil domeniul de folosire a înlocuitorilor zahărului, în comparație cu îndulcitorii intenși.
Spre deosebire de îndulcitorii intenși, înlocuitorii zahărului sunt carbohidrați derivați: după structura chimică aceștia reprezintă polioli sau polialcooli (alcooli de zahăr).
Din punct de vedere al tehnologiei un șir de polioli posedă așa-numitul gust „răcoritor”, datorită căldurii negative de dizolvare. În special această proprietate se manifestă în cazul sorbitolului și xilitolului.
Compania CEDRUS COM propune înlocuitori ai zahărului derivați din amidon, de la compania ROQUETTE, iar de la compania DUPONT înlocuitori ai zahărului din categoria poliolilor, fructoză, polidextroză, fibre alimentare solubile.
Contactați-ne pentru informații suplimentare.
Produs |
Descriere |
Domeniul de aplicare |
DEXTROSE MONOHYDRATE Dextroză |
|
|
Sorbitolul mărcii comerciale NEOSORB face parte din grupul poliolilor |
|
Se folosește ca înlocuitor al zahărului în alimentația pacienților diabetici, la producerea conservelor dietetice din fructe și legume, a produselor de patiserie și băuturilor nealcoolice, înghețatei și în alte produse similare, cu un conținut caloric redus sau fără adaos de zahăr. Sorbitolul este adesea folosit ca un stabilizator de consistență, agent de îngroșare, agent de texturare, liant și agent de reținere a umezelii în produsele de panificație și produsele de patiserie. |
Maltodextrina și siropul de glucoză ale mărcii comerciale GLUCIDEX |
Maltodextrina este un amestec de dextroză, maltoză și polizaharide. Aceasta reprezintă amidonuri digerate enzimatic, care sunt ușor asimilate și nu provoacă complicații gastrice, ca de exemplu în cazul consumului unei cantități egale de glucoză. |
În industria alimentară se folosește pentru a îmbunătăți consistența, pentru a păstra și transfera proprietățile aditivilor gustativi și aromatizanților, dar și ca potențiator de gust:
|
Fibre alimentare Dextrină de grâu NUTRIOSE FB 06 |
Prebiotic, înlocuiește parțial zahărul și grăsimile, formează gustul, îmbogățește în fibre. |
În produsele din carne, lactate, copturi cu un conținut redus de zahăr. |
Maltitol Sweetpearl P 200
|
Înlocuitor al zahărului |
Se folosește la producerea de înghețată, masă de brânză, brânzică glazurată, lapte condensat, deserturi, iaurt, biscuiți, diverse copturi cu un conținut de zahăr redus. |
Xilitol XIVIA C |
|
Produse de patiserie fără zahăr sau cu un conținut redus de zahăr, preparate farmaceutice și produse pentru igiena bucală. |
Fructoza FRUCTOFIN C
|
Este cea mai dulce dintre toate zaharurile – până la 1,8 ori mai dulce decât zaharoza.
|
|
Lactitol LACTITOL MC |
|
|
Polidextroza LITESSE |
|
Umpluturi de fructe, produse de patiserie zaharoase, băuturi, ciocolată, copturi, înghețată, băuturi acidolactice, batoane energizante și din cereale. |